Saturday, 23 April 2011

Unique Buildings in The World

Kalo liat artikel ini kalian akan mengagumi betapa indahnya karya tangan manusia, kok bisa ya bikin yang sesempurna gini, detailnya pasti susah banget. Gw sebagai anak DKV merasa minder hehe, langsung aja chech them out bangunan-bangunan paling unik diseluruh dunia :

1. Crooked House (Sopot, Poland)
Berlokasi di Sopot, Polandia. Gedung yang dibangun tahun 2004 ini ternyata memiliki design yang terinspirasi dari ilustrasi buku anak-anak terkenal karya Jan Marcin dan lukisan-lukisan karya pelukis Swesia, Per Dahlberg. Crooked House yang juga biasa jadi tempat orang bikin acara itu dikenal sebagai salah satu tujuan pariwisata di Polandia yang sangat terkenal. –Gogirl 64/May/2010


2.  Cubic House (Rotterdam, Holand)
The original idea of these cubic houses came about in the 1970s. Piet Blom has developed a couple of these cubic houses that were built in Helmond.
The city of Rotterdam asked him to design housing on top of a pedestrian bridge and he decided to use the cubic houses idea. The concept behind these houses is that he tries to create a forest by each cube representing an abstract tree; therefore the whole village becomes a forest.


































3. Dancing Building (Prague, Czech Republic)
Dancing Building or Dancing House (Ceko : dum Tancici) adalah julukan yang diberikan ke gedung Nationale-Nederlanden di pusat kota Praha. Bangunan ini dei desain oleh arsitek Ceko Kroasia-Vlado Milunic dan bekerjasama dengan arsitek Kanada-Amerika Frank Gehry , bangunan ini didesain tahun 1992 dan selesai pada 1996. Presiden Ceko VaclavHavel yang tinggal selama puluhan tahun disamping situs mendukung dan berharap bangunan itu akan jadi pusat kegiatan budaya.









4. Wonderworks (Pigeon Forge, TN, United States)
Gw terheran-heran sama ini bangunan, gimana bangunnya ya? Canggih amat. Tapi, so far bangunan ini adalah arena bermain untuk masyarakat Tennesse, United States. Wonderworks, yaaa itulah namanya kalian bisa ngerasain tidur diatas paku, nyobain gempa di dapur, dan masih banyak lagi. Silahkan coba bagi yang berminat :D













5. Kansas City Public Library (Missouri, United States)
Gila, keren banget pokonya ni bangunan. This project, located in the heart of Kansas City, represents one of the pioneer projects behind the revitalization of downtown.
Berbentuk buku-buku besar yang terjejer dengan rapi, konon penduduk lokallah yang menentukan 22 judul buku yang sangat berpengaruh bagi kota Kansas untuk dijadiin bangunan perpustakaan ini. Perpustakaan yang terletak di Missouri, Kansas ini ternyata dibangun oleh arsitek setempat bernama Bob Holloway. Pasti seru banget belajar diperpustakaan ini :D









6. Stone House (Guimarães, Portugal)
Gimana menurut kalian tentang rumah batu terselip di pegunungan Fafe di Portugal, yang mirip banget sama rumah Pattrick ini? Haha  dibangun antara dua batu raksasa dan dilem pake campuran beton, tapi rumah ini bukan terinspirasi rumah Pattrick, katanya terinspirasi oleh kartun Flinstone yang popular di Amerika. Meski cukup biasa, tempat tinggal prasejarah yang ga punya beberapa komponen wajib sebuah rumah seperti jendela, pintu depan, dan bahkan atap shingled ini mampu menarik ribuan wisatawan dating kesini tiap tahunnya.

















7. Erwin Wurm: House Attack (Viena, Austria)

For Wurm, [..], anything can become sculpture: actions, written or drawn instructions, or even a thought. His art often treats elementary as well as banal life needs and actions, as well as their perversion, as can be expressed in physical deformations. (source: MUMOK)
Wurm's most recent work is the object "House attack", installed on MUMOK's external façade: the single family house as a symbol of the everyday plunge into the façade of the museum.
The installation is accompanied by the exhibition "Keep a Cool Head", by Erwin Wurm (Opening: 19 October, 2006 - 7.00 p.m.).
Finally, the architecturally boring MuseumsQuartier (by Ortner & Ortner) has got a landmark.













8. The Torre Galatea Figueras (Spain)




Pertama yang bakal kalian liat adalah telur patung raksasa di atap bangunan. Then it hits you that the Salvador Dali Theater Museum in Figueras, Spain, is no ordinary building. The museum’s tower, Torre Galatea, was named for the surrealist artist’s deceased wife, and Dali himself lived there until his death in 1989. Interestingly, the museum sits next to the parish church where Dali was baptized in 1904; he is buried in an unmarked crypt in the museum’s main exhibition hall.
I've never been to Spain, however, if I were to go ... this is a building I would want to visit. What sights would you see if you went to Spain?




9. Manchester Civil Justice Centre (Manchester, UK)




Kingdom’s largest civil and family court to be built for more than 100 years. It has been honoured with over 20 awards including a Royal Institute of British Architects’ National Award for Architecture and the Australian Institute of Architects’ Jørn Utzon Award for Most Outstanding Work of International Architecture.









10. The Ufo House (Sanjhih, Taiwan)
Gw serem banget ama ni bangunan, simak ceritanya.
Disebelah Utara Taiwan, terdapat sebuah kampung yang futuristic, pada awalnya dibangun sebagai sebuah tempat peristirahatan yang mewah bagi kaum kaya. Bagaimanapun, setelah terjadi banyak kecelakaan yang fatal pada masa pembangunannya akhirnya proyek tersebut dihentikan. Setelah mengalami kesulitan dana dan kesulitan para pekerja yang mau mengerjakan proyek tersebut akhirnya pembangunan resort tersebut benar-benar dihentikan ditengah jalan. Desas-desus kemudian bermunculan, banyak yang bilang kawasan kampung tersebut menjadi tempat tinggal para hantu, dari mereka yang sudah meninggal. –terselubung




11. The Basket Building (Ohio, United States)
Gedung unik berbentuk keranjang warna kuning ini digagas oleh Dave Longaberger yang dibangun sebagai kantor perusahaan miliknya yaitu The Longaberger Company. Gedung berlantai 7 yang berdiri 17 Desember 1997 ini memakan waktu sampai 18 bulan lho hanya untuk ngebangunpegangan keranjangnya doing. Ken Parks. Project manager-nya bilang, pegangannya berbobot 75 ton per-potong, teriri 13 potongan yang kemudian disambung jadi satu konstruksi bangunan. Wah, gak kebayang ribetnya gimana ngebangunnya.



12. Solar Furnace (Odeillo, France)

solar furnace is a structure that captures sunlight to produce high temperatures, usually for industry. This is done with a curved mirror (or an array of mirrors) that acts as a parabolic reflector, concentrating light (Insolation) onto a focal point. The temperature at the focal point may reach 3,500 °C (6,330 °F), and this heat can be used to generate electricity, melt steel, make hydrogen fuel or nanomaterials.
The term "solar furnace" has also evolved to refer to solar concentrator heating systems using parabolic mirrors or heliostatswhere 538 °C (1,000 °F) is now commonly achieved. The largest solar furnace is at Odeillo in the Pyrenees-Orientales inFrance, opened in 1970. It employs an array of plane mirrors to gather sunlight, reflecting it onto a larger curved mirror. The rays are then focused onto an area the size of a cooking pot and can reach 3,500 °C (6,330 °F)







13. Ferdinand Cheval Palace a.k.a Ideal Palace (France)
Ferdinand Cheval was a French postman who spent 33 years building his “Ideal Palace.” He begun building in April 1879. He claimed that he tripped on a stone and was inspired by its shape. He returned to the same spot and begun collecting stones. For the next 33 years, during his daily mail route, Cheval carried stones from his delivery route and at home and used them to build his palace. The palace is a mix of different styles with inspirations from the Bible and Hindu mythology.



14. Hang Nga Guesthouse a.k.a Crazy House (Vietnam)
Like a Disney animation of a Grimm’s Brothers fairy tale, a bizarre southern Vietnam hotel built by the daughter of Ho Chi Minh’s right hand man. It’s as if it was sculpted by Salvador Dali on the grounds of a classic French colonial villa. It has little bridges and oddly shaped corridors all linking together like a mini maze.
The house is owned by the daughter of the ex-president of Vietnam, who studied architecture in Moscow. It does not comply with any convention about house building, has unexpected twists and turns, roofs and rooms. It looks like a fairy tale castle, it has enormous “animals” like a giraffe and a spider, no window is rectangular or round, and it can be visited like a museum.



15. Mammy’s Cupboard (Natchez, MS, United States)
This place remains a startling icon along today's politically corrected highways -- one of those "Did I really see what I think I saw" mirages. Mammy's Cupboard is a restaurant built inside a 28-foot tall black woman's skirt.
The original restaurant opened in 1940, and has endured cycles of decay and restoration. Our photos were taken during a rather worn-down phase, paint peeling and both arms crudely amputated.
Recent reports and photos indicate the exterior of Mammy's Cupboard has been repaired, arms and serving platter attached, and the interior has again been refurbished. The restaurant is open for lunch Tuesday through Saturday, 11 am to 2 pm.




16. Nord LB building (Hannover, Germany)





17. Forest Spiral – Hundertwasser Building (Darmstadt, Germany)
The Hundertwasser house “Waldspirale” (”Forest Spiral”) was built in Darmstadt between 1998 and 2000. Bentuknya U, cukup unik mirip jalanan, ada rumput, semak, bunga, pohon yang ditanam diatapnya. Friedensreich Hundertwasser, the famous Austrian architect and painter, is widely renowned for his revolutionary, colourful architectural designs which incorporate irregular, organic forms, e.g. onion-shaped domes.
The structure with 105 apartments wraps around a landscaped courtyard with a running stream. Up in the turret at the southeast corner, there is a restaurant, including a cocktail bar.





18. Bubble House, France
Bubble House yang terletak di Perancis ini dirancang oleh Antti Lovag yang berkomitmen untuk membuat konsep arsitektur organic. Jadi dia bangun bangunan yang menyerupai bentuk-bentuk yang ditemuin di alam. A few of these bubble houses can be found along the coast of France.





19. Ripley’s Building (Niagara Falls, Ontario, Canada)




No comments:

Post a Comment